Taze Çıkanlar

Post Top Ad

Your Ad Spot

15 Ocak 2019 Salı

Gördüğünüzde Şaşırıp Kalacağınız Çok İlginç ve Nadir Görülen 10 Hastalık

  Dünyada birçok hastalık  çeşidi mevcut ama bazıları var ki çok çok nadir görülüyor. Ben de size bunlardan 10 tanesini derlemek istedim.İyi okumalar dilerim...

1.Elephantiasis

  Vücutta lenfatik sistemin normal fonksiyonunun bozulması sonucu açığa çıkan bir hastalıktır. Lenf yolları tıkanır ve sirkülasyon durur. Böylece sıvı birikimi gözlenir. Vücutta yüksek oranda ödem oluşmasıyla izlenir.
2.Xeroderma Pigmentosum
  Derinin güneş ışınlarına karşı olan hassaslığının artması sonucu gelişir. Güneşten gelen UV ışınları DNA'da mutasyona sebep olur. Bu hastalığa sahip kişiler mutasyona uğrayan zincirleri kolay bir şekilde onaramazlar. Bu sebeple deride birçok deformasyon meydana gelir.

3.Anencephaly
  Embriyo karnında bebeğin Nöral Tüpünün rostral(öne yakın) kısmının kapanamaması sonucu açığa çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip bireyler hayatlarına doğduktan sonra en fazla 1-2 yıl devam edebilmektedir.



4.Hidrocephaly
  Hidro=Su, cefali=beyin anlamına gelmektedir. Kafanın içerisindeki ventriküllerin(beynin içindeki küçük boşluklar) normalden daha fazla sıvı dolmasıyla gerçekleşir. Kafa içi basınç yüksek oranda artar. Anensefalide olduğu gibi ölümle sonuçlanmaz. İçerisindeki sıvı ameliyatla dışarı alınarak kafa içi basıncı azaltılır..

5.Spina Bifida
  Omurganın ve omurilik yolunun tamamen kapanamaması sonucu oluşur.Üç çeşidi vardır: 
1.Spina bifida occulta
2.Meningocele
3.Myelomeningocele
 Gerçekleşmemesi için hamilelik döneminde anneye folik asit takviyesi yapılır.

6.Omphalosel(Exomphalos)
  Karın ve kısmen göğüs organlarının dışarıda olması durumudur. Embriyonun 9. haftasında içeri girmesi gereken organlar içeri geçmez. 


7.Porfiria(Vampir Hastalığı)
  Hemoglobin sentezinde kullanılan enzimlerden bazılarının yarım ya da hiç çalışmaması sonucu açığa çıkan bir hastalıktır. Halk arasında vampir hikayelerinin yayılmasını yol açmıştır.


8.Retinoblastoma 
  Çocuklarda görülüp göz retinasında açığa çıkan bir kanserdir. Retinoblastoma baskılayıcı geninin mutasyona uğraması sonucu meydana gelir. Böylece kanser hücreleri durdurulamaz. Körlük ve göz disfonksiyonuna sebep olabilir.


9.Fibrodysplasia Ossificans Proggresiv(Taş Adam Hastalığı)
Çok nadir görülen bir konnektif doku hastalığıdır. Tedavisi maalesef yoktur. Vücutta hasar gören kasların tekrar iyileşip eski gibi olması yerine o bölgede kemik oluşur. Hastada ileri derecede fonksiyon kaybına sebep olur.


10.Korn Kutaneum
  Aşırı derecede keratin üretimi ve bunun yanında kanserle ilişkilendirilmektedir. Boynuzun çıktığı yerde aşırı derecede hücre bölünmesi olup dışarı doğru boynuza benzer bir yapı oluşur.


Not:
Daima sağlık ve sıhhatinizin yerinde olması dileğiyle ➕



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar