Taze Çıkanlar

Post Top Ad

Your Ad Spot

23 Ocak 2019 Çarşamba

Ayşen Gruda'nın Akıllara Kazınmış 10 Filmi

 
  Dün Türk  sinemasının mihenk taşlarından biri olan Ayşen Gruda aramızdan ayrıldı. Maalesef o güzel insan da  güzel atına binip gitti.
Kendisi sayısız filmlerde ve dizilerde oynamış, sinemaya büyük katkılarda bulunmuştur. Günden güne onun gibi değerli sanatçıları kaybetmeye devam ediyoruz. Umarım onların boş bıraktıkları rolleri oynayıp  hakkını verecek, Türk sinemasının gelişimini sürdürebilecek yeni tiyatrocular yetişir.

1.Çöpcüler Kralı


 Toplumsal yönden birçok konuyu ele alan film ciddi bir başyapıt niteliğinde. Mahallenin çöpçüsü Apti, mahalle de temizliğe gelen Hacer'e aşık olur  ancak Hacer kendisine aşık olan zabıtayla evlenmek ister. Çünkü Apti parasız çulsuzun tekidir. Hacer'in gönlünü çalabilmek için çok uğraşır. Bir gün kendisini, Hacer'in abilerinden kaçarken sahnede şarkı söyler bulur ve olaylar ilginçleşmeye başlar.


2.Çicek Abbas

  Abbas, Dolmuşcu Şakir'in muavinidir. Aynı zamanda Şakir'in sevdiği kızı sevmektedir. Şakir ise biraz zampara olduğu için kız Şakir ile evlenmeye pek yanaşmaz.Bu arada Abbas kızla evlenebilmek için kendisine Minibüs almaya karar verir. Böylece Şakir ve Abbas'ın arası bozulur. Aralarında büyük kavga başlar. Şakir'in kız kardeşi de Abbas gibi  kendi abisini sevmemektedir. Böylece aralarında bir ittifak kurulur ve Şakir'i alt etmeye çalışırlar.

3.Tosun Paşa

 Osmanlı döneminde geçen hikaye, Tellioğullları ve Seferioğulları aileleri arasındaki rekabeti anlatır. Ailelerin ikisi de vadiyi ele geçirmek istemektedir. Bu yüzden devletin üst yöneticilerinden Daver Bey'in kızı Leyla'nın, kendi oğullarıyla evlenmesi için ikna etmeye uğraşırlar. Daver Bey kızını Seferioğulları'na vermeye karar kılar. Bunun üzerine Seferioğulları evin uşağı Şaban'ı, Tosun Paşa kılığına sokarlar. Böylece ipler sarpa sarmaya başlar.

4.Süt Kardeşler


Melek Hanım, herkesin hayal edip sahip olamadığı bir konağa sahiptir. Kendisi Şaban'ın arkadaşı Ramazan'ı, sütoğlu Şaban zannederek konağa almaya karar verir. Maço abisi Hüsamettin'e ise Ramazan'ı damadı olarak tanıtmaya karar kılar. Bir gün konağa gerçek Şaban çıkagelir. Konakta her şey birbirine girer.

5.Hababam Sınıfı 

 Hababam sınıfı, Rıfat Ilgaz'ın romanından uyarlarlanarak sahnelenmiştir. Yatılı özel bir okulda aileleri tarafından dikkate alınmayan bir sınıfın başından geçen maceraları, entrikaları, olayları en içten biçimde anlatmaktadır. Yeri geldiğinde insanı üzen yeri geldiğinde insanda sıcak bir tebessüm uyandıran bir film serisidir. Kadrosunda  Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Tarık Akan, Münir Özkul gibi büyük isimler vardır. Sahip olduğu arka fon müziği ise artık bir kült haline gelmiştir.

6.Gırgıriye


Bayram ile Gülliye birbirine deli gibi aşıktırlar. Fakirlik içinde yaşamlarını çalgıcılık yaparak kazanmaya çalışmaktadırlar. İkisinin ailesi de kendileriyle aynı mesleği yapmaktadır. Ancak birbirleriyle sürekli müşteriler yüzünden kavga etmektedirler. Gülliye'nin annesi Sabahat ve Bayram'ın babası Emin küçükken birbirlerine aşık olmuş daha sonra da küsmüşlerdir. Kavgalarının sebebi biraz budur da. Razı gelmez ikisi de çocuklarının bir araya gelmesine bu küskünlükten ötürü. Daha sonra Gülliye bir gazinoda assolist olarak çıkmaya başlar. Bayram ise rakip bir mekanda. Aralarındaki rekabet artar ama mutluluk gelecek midir?

7.Davaro


  Memo, sözlüsü Cano ile evlenebilmek için Almanya'ya çalışmaya gidip başlık parasını toplar. Ardından Cano'yu istemek için geri döner. Ancak töreye göre zamanında kendi babasını öldürmüş olan Sülo'yu öldürmeden kızla evlenemez. Memo'nunsa  öldürmek gibi bir isteği yoktur. Bu yüzden 'öldürdüm' deyip yalan söyler ve kızı ister. Aynı anda Sülo'nun köye döndüğü haberleri yayılır ve ortalık baştan sonra karışır.

8.Avanak Apti


  Apti, duvar afişi asarak hayatını kazanmaya çalışan fakir bir insandır. Bir gün afişlerini astığı ünlü bir şarkıcıya aşık olur. Şarkıcı kadın onun masum duygularından etkilenir. Ancak şarkıcının eski sevgilisi  araya girer ve büyük sıkıntılar çıkarır.

9.Gülşah Küçük Anne

  Yaşamı çok güzel bir şekilde devam eden küçük Gülşah bir gün eve geldiğinde beklenmedik bir tabloyla karşılaşır. Annesini hastaneye kaldırılmış, babasını ise haksız bir şekilde hapse girmiştir. Küçük Ayşe metanetini korur. Bu zor durum karşısında yılmayıp küçük kardeşine bakmaya ve annesine babasına destek olmaya çalışır.

10.Neşeli Günler


  Kazım Efendi ve Saadet Hanım altı çocuğuyla birlikte yaşamaktadır. Ekmeklerini Turşucu dükkanlarından kazanmaktadırlar. Bir gün Kazım Efendi  ile Saadet Hanım ciddi bir şekilde tartışırlar ve ayrılma kararı alırlar. Kazım Efendi evden üç çocuğuyla  birlikte ayrılır.  Ardından Saadet Hanım da iz bırakmadan diğer üç çocukla yaşadıkları evden ayrılır. İleriki yılllarda iki kardeş kendilerini kullanan ortak bir sevgili sebebiyle kavga ederler ve sonucunda  amcaları tarafından aslında kardeş olduklarını öğrenirler. Ardından olaylar gelişir...






Arzu Film'in yayınladığı ''Ayşen Gruda Anısına'' adlı videosu






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot

Sayfalar